Roma Hamamı Sur Duvarı Kazısı

Ankara’nın dışsur duvarının ortaya çıkarılarak belgelenmesi amacıyla, hamamın güneybatısında2000 yılında başlatılan kazı çalışmaları, 2006 yılında tamamlandı. 2000 ve 2001yılında yapılan kazıların, kazı alanının üst tabakalarında bulunan Geç OsmanlıDönemi Mezarları üzerinde yoğunlaşması nedeniyle, sur duvarına 2002 yılıkazılarında ulaşılmıştır. 2004 yılında yapılan kazılarda ise surun mimariyapısı daha iyi anlaşılmış ve hamamda izlediği güzergah jeofizik verilerden defaydalanılarak ortaya koyulmuştur.

Örenyeriningüneybatısında; güney-kuzey yönünde .lik bir bölümü ortaya çıkarılan sur,ortalama 2.60-genişliğe sahiptir. Surun dış kısmı, 1x1.5 m.boyutlarında devşirme andezit ve mermer bloklardan; iç kısmı ise harçlı moloztekniğinde inşa edilmiştir. Ankara’nın dış sur duvarı muhtemelen ilk kez Romadöneminde, M. S. 3. yüzyılda inşa edilmiş, ancak17. yüzyılın başlarında çıkan Celali isyanlarısırasında sur yeniden ele alınarak Ankara halkının da katkılarıyla onarılmıştır.Osmanlı döneminde inşa edilen sur, 17.18. ve 19.yy’larda Ankara’yı ziyaret edenAvrupalı seyyahların gravürlerinde görülebilmektedir

Dış surunortaya çıkarılması bir örenyeri olan Roma Hamamı’nın turistik açıdan değeriniartırdığı gibi, tarihi bir belge olarak gelecekte çalışma yapacakaraştırmacılara bilimsel bir veri oluşturması açısından da önem taşımaktadır.

kapanış 2.jpg

Sitemizde yayınlanan verilerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır. İzinsiz kullanılması halinde oluşacak her türlü yasal yükümlülük kişi/kurum tarafından kabul edilmiş sayılır.Her Hakkı Anadolu Medeniyetleri Müzesine aittir.

www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr